Chili 2010

 

Eind vorig jaar kregen we de vraag van Alfredo of we interesse hadden in een ballonmeeting in Chili.

We kennen via mail Alfredo reeds enkele jaren van toen hij zijn allereerste festival organiseerde in 2005 waar we toen niet aan deelnamen.Na plannen voor in 2007 een nieuw festival te hebben bleek het nu toch te lukken.

Het festival zou doorgaan in 2 plaatsen : La Serena dé kuststad bij uitstek in Chili en voor het 2de deel zouden we naar San Pedro trekken in de Atacama woestijn.

In totaal zouden we met 5 Belgische en Nederlandse teams deelnemen echter door omstandigheden haakten er enkelen af.

We gingen uiteindelijk met 2 Belgische teams, 2 Spaanse en een Duits team vanuit Europa, verder waren er nog 2 Amerikaanse teams en een Chileens team. De 2 Spaanse waren reeds ter plaatse voor hen crossing van de Aconcagua die ook slaagde.

Alles bleek veel beter geregeld dan we oorspronkelijk dachten, en we zaten allen op een Airfrance vlucht uit Parijs. In Santiago hadden we vrijwel direct onze aansluitingsvlucht naar La Serena.

Eenmaal daar aangekomen stond er ons iemand op te wachten met het plaatje Philips Auder en er een ballonetje boven dat moest voor ons zijn.

Vanuit het vliegveld een tochtje naar de kust en amper 25min later stonden we aan onze huisjes aan de kust, dat beloofd zo goed als geen landingsmogelijkheden gezien …

De organisatie had elk team in een bijna splinternieuw huisje ondergebracht rond een zwembad, 3 maal per dag eten waarvan 2maal gekookt, het was niet echt goed voor onze lijn maar wel superheerlijk dank u  Allesandra.

De crew was ook helemaal gemotiveerd er had nog nooit een luchtballon in La Serena gevaren …

Na alle ballons op onze volgwagens te plaatsen en gas te tanken mochten we een testvluchtje doen op de golfcourts van La Serena, na overleg met de toren mochten we varen maar max 1500ft hoog.

Iedereen vol enthousiasme naar het golfveld en we stegen allen met een 5knopen op richting binnenland, gelukkig want het golfterrein was vlakbij het strand.

Na de eerste vaart was iedereen opgetogen, crew, sponsers en wij ook natuurlijk dat moest doorgespoeld worden met een pintje en wat pisco.

De ochtend erna deden we nog een vaartje en landden we na 20 minuten noodgedwongen op het strand om een moeilijke recup en een einde van ons avontuur te voorkomen.

In de namiddag kregen we het programma en we zouden elke avond op het strand van La Serena opstijgen, in de ochtend vertrek op diverse plekken afhankelijk van de windrichting en of het vliegveld niet IFR was .

De eerste avond was er een strakke wind en beslisten we om 2 ballons te tetheren op het strand maar het bleef bij opzetten voor een 15 minuten en daarna inpakken, het zag er niet zo goed uit als we dit elke dag moesten doen.

De volgende dag was er een pak minder wind en was deze sneller afgenomen dan de vorige dag ! Het zag ernaar uit dat we konden opstijgen vanop het strand, yes die kunnen we dan ook uitvinken van onze to do list !

En inderdaad de wind was heel rustig we stegen op en even dreef ik richting kust waardoor ik heel laag bleef om desnoods te landen maar al snel bleek de wind toch richting binnenland te zitten, we stegen door tot 1500ft en er bleek hier toch een pak mogelijkheden te zijn om te landen. Na een uurtje laag varen over de stad en honderden mensen toe te wuiven landen we op een braakliggend stuk waar velen kwamen helpen om in te pakken.

Op 14 februari kwam Benoit af met het verhaal dat we met de Halcones gingen meevliegen, ik met mijn zotte kop ja gezegd denkende dat het een joke was, het was realiteit ! We vlogen mee met een extra 300 gedurende 45 minuten in een airshow … Ik was heel blij toen we terug op de grond waren en blij dat mijn maag het volgehouden had hoeveel loopings en bochten we maakten weet ik niet meer maar het staat wel vast dat dit een once in a lifetime gebeurtenis was ! Thxs Benoit en piloot Geurrero.

Op 15 februari was er een speciale dag dan bezochten we de pisco fabriek van sponsor Capel en vroegen ze of we wat in Vicuña konden doen. Toen we daar toekwamen heel veel wind in een heel smalle vallei, het werd dus een tether omdat bij zonsondergang de wind bijna compleet wegviel, collega Benoit Simeons en Michel Bonnet waagden het om een kort vaartje te doen aar eindigden na 5 min aan de andere kant van de gebouwen omdat er inderdaad nergens plaats was voor te landen.

We maakten in totaal 6 vaarten in La Serena met crew, organisatoren en de vrijwilligers.

Na het event plaatsten we alles op de vrachtwagen die vertrok naar San Pedro, een 1000km naar het noorden toe.

Wijzelf hadden het geluk met het vliegtuig naar daar te gaan op 18 februari kwamen we daar in ons hotel aan. Een pak minder luxe geen airco en heel warm overdag. Op tijd in bed want morgen gingen we varen en Dominique de Amerikaanse piloot beloofde ons dat het prachtig ging zijn.

We spraken om 6u af in de ochtend aan hostelleria Don Raul waar de organisatie sliep, allen in de pick ups en de woestijn in.

Bij zonsopgang kwamen de zandduinen tevoorschijn en het landschap waar we in zouden varen buitengewoon prachtig, we stegen op een halfuur na sunset en doken de zandduinen in.

Er waren niveauverschillen van makkelijk 100 tot 200meter en het moet gezegd Dominique had gelijk dit was voor mij na Chateau d’Oex een van de prachtigste vaarten ooit.

Je kon spelen tussen de ravijnen meedrijven op de zwakke valleiwinden en dan terug naar boven om te landen op de weg. De dag erna speelde zich hetzelfde tafereel af maar met wat minder gas want het was niet gelukt om gas te tanken, het werd een kortere vaart maar heel uniek.

Kort gezegd Chili was voor ons een van de mooiste avonturen in de laatste jaren het smaakt in elk geval naar meer.

Thanks aan de gezellige bende Benoit, Michel, Thierry, Dominique, Joyse, Dave, Christian, Alfredo en natuurlijk mijn vaste reispartner Evy.

 

Ballonvaartfoto's Chili :

 

20-02-2010 Ballonvaart San Pedro in Valley de la Luna
19-02-2010 Ballonvaart Valley de la Luna Atacama dessert Chile
16-02-2010 Ballonvaart La Serena strand tot Santa Rosa
13-02-2010 Balloonflight in La Serena Chile landing on the beach
13-02-2010 Ballonvaart vanop het strand in La Serena Chili
12-02-2010 Nightglow op het strand van La Serena
11-02-2010 Ballonvaart in La Serena Chili